Fabrika İnşaatı Nedir?
Fabrika inşaatı, kapsamlı planlama ve koordinasyon gerektiren karmaşık bir inşa sürecidir. Bu süreç doğru inşa tekniklerinin ve mühendislik uygulamlarının yapılması ile başarılı şekilde sonuçlandırılmaktadır. Fabrika inşaatı süreci, fabrikanın ihtiyaç duyulan özelliklere göre tasarlanmasında yapısal olarak uygulanmasına kadar geçen süreci kapsar.
Fabrika İnşaatı Süreci
- Plan ve Proje: Öncelikle fabrikanın ne tür bir üretim yapacağı, üretim kapasitesinin ne kadar olacağı belirlenir. Bu doğrultuda fabrika planları, tasarımı ve projesi hazırlanır.
- Saha Hazırlığı: Fabrika inşaatına başlamadan önce inşaatın yapılacağı alanın zemini kontrol edilir. Eğer zemin uygun görülmezse gerekli zemin iyileştirme çalışmaları yapılır. Drenaj, geçici yollar ve diğer altyapı işleri tamamlanır.
- Temel İnşaatı: Gerekli zemin etütü ve zemin iyileştirme çalışmaları yapıldıktan sonra temel inşaatı ile fabrikanın yapısal inşaatına başlanır.
- Kaba İnşaat: Temel inşaatı tamamlandıktan sonra fabrikanın ana yapısını oluşturacak olan kaba inşaat, çelik ve betonarme ürünler kullanılarak yapılır. Bu aşamada taşıyıcı perde duvarlar, kolon ve kirişler, kapı ve pencere yuvaları ile çatı sistemi tamamlanarak yapısal bütünlük oluşturulur.
- İnce İnşaat: Kaba inşaat sonrası yapının tüm dekoratif ve donanımsal özelliklerini tamamlayacak olan ince inşaat işçiliğine başlanır. Fabrika duvarları boyanır, kapı ve pencereler monte edilir, parke, fayans ve ıslak zeminler serilir, havalandırma ve aydınlatma sistemleri monte edilir.
- İç Donatılar: Fabrikanın üretim yapacağı alana uygun depolama, ofis ve üretim alanlarının oluşturulması ve donatılması tamamlanır.
- Peyzaj: Fabrikanın yapısal ve donatı çalışmaları tamamlandıktan sonra kullanıma hazır hale gelmiş demektir. Bu inşa sürecinin son halkası çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmasıdır. Fabrikanın dış çevresini oluşturuan bu çaışma ile yeşil alanlar, yürüme alanları ve otopark bölümleri oluşturulmuş olur.